keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Keittiömestari ranskalaisittain

Ostettiin Lillusta viiriäisiä. Suomessa joskus ammoisina aikoina helmikanoja tukusta myös hankittiin. Helmikanat Ranska a la carte -keittokirjan vinkkien mukaan tehtiin. Nyt samalla ohjeella -täytettyä lintua viinirypäleiden kera- viiriäiset saivat kyytiä. Varmaan melko söpö tällainen viiris oikeesti. Nyt siinä valmisteltavana melko olematon ruikku. Pikkulintu vaatii tomeran täytteen, jos meinaa, että nälkä lähtee. Keittiömestarini murskasi täytteeseen mm. Hapankorppua ja paahdettua sipulia ohi ohjeen. Luotan täysin keittiömestarini tyylitajuun, kun kaavasta pitää poiketa. Viiriäisiä keitettiin valkoviinissä. Viiriäisten liemestä mestari keitti kasaan kastikkeen rungon, lisäsi kerman ja keitti taas tuokion ja viinirypäleet hetkeksi messiin. Kaikenlaisia pikku kiemuroita oli matkassa, enkä niistä kerro, kun en oikein oivalla.
Pernat porisi ohessa oikein kypsiksi, ja kun oli aika, puristettiin perunalumi. On erinomaisen imukykyinen aines. Kun sinulla on lautasella viljalti oivaa kastiketta, perunalumi imee sen itseensä ja sinun on helppo se haarukoida nieluun. Espanjalainen keittiö ei juuri kastikkeita arvosta, mutta keittiömestarini antaa minulle mahdollisuuden nauttia taidokkaasti loihdituista kastikkeista illan leppoisassa lämmössä Espanjassakin. En voi sinulle makuja ja tuoksuja välittää näillä puutteellisilla menetelmillä, mutta voin vakuuttaa, että paska ei haise eikä maistu.

Kävin päivällä poikkeemassa kodinkonekaupassa. Mukaan otin koneen, johon pikku parista lataa tuoretta vettä ja loivapaahtoisia papuja. Painat vain nappulaa ja kohta kupissa höyryää espresso, joka on räätälöity sinun makuusi. Kone oppii, kun sitä opettaa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kahvista ja viinasta ei juuri hyvää saa. Teki mitä teki!
Pari ohjaajantuolia ostin myös JYSK nimisestä kaupasta. Suomiaikoinani olin sitä mieltä, että jysk viittaa Jyväskylään. Jyväskylän huonekalukauppa Mijaksessa!? Kylläpä suomituote leviää laajalle. Huomenna kaasupullon ostoon! Paellapannu odottaa tulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti