lauantai 25. elokuuta 2018

Empiriaa

Sokkotesti paljastaa besserwisserin! Näinhän se on. Oluttietäjä Juan ei voi juoda olutta Mahou, kun se on niin ja siinä on näin, mutta Estrellaa voi , kun siinä se on niin ja tämä vielä paremmin. Tarkasti valvotuissa ja tiukasti toteutetuissa testiolosuhteissa oluttietäjä Juan ei kuitenkaan tunnista Mahouta, eikä Estrellaa ja jopa sekottaa ne makunystyröissään Mercadonan halpaan ranskalaislageriin. Juan parka, kunnia meni, maine kyseenalainen ja tyttöystävä aikoo hylätä moisen pellen!
Mutta minä sanon teille: meille on tarjolla kaksi pullollista Cruzcampo-olutta. Juoma on sama, mutta kokeessa olosuhde vaihtuu.

Olosuhde yksi: kotonassa pullo noukitaan jääkaapista ja todetaan sopivan kylmäksi tunnustelemalla omin kätösin pullon kosteaksi kondensoitunutta pintaa ja kevyesti vielä painetaan putelin kylki poskea vasten. Kylmyys on sopiva. Kapeahko ja varsin korkea lasi noukitaan ohikulkiessa mukaan köökin pöydältä. Patiolla istuminen pöydän ääreen muovituolille. Pullo on sihautettu auki jo keittiössä. Olut valutetaan lasiin reunaa myöden kohtuullisen suurella virtausnopeudella, jotta vaahtohatun muoto ja koko on tyydyttävä. Hatun annetaan laantua hyvä tovi. Lasi nostetaan huulille ja kallistaen astiaa ääntä kohti. Olut virtaa ja makuaisti välittää aivon ulkopinnalle juoman ensipuraisun heijastuksen. Makustelua. Havainnot kirjataan muistivälineelle.
Olosuhde kaksi: ravintolassa, Malagassa, istahdetaan muovituolille ravintolapöydän ääreen kävelykadun varressa. Tehdään optisia havaintoja ohi purjehtivasta ihmismassasta. Ympäröivästä melusta luonnollisesti tuostakin havaitsemme yksittåisen sanan tai jopa tunnistettavan sanonnan. Kielien kirjo on laaja. Hyvän ajan kuluttua välttelevä tarjoilija joutuu tulemaan kohti ja sanomme: serveessa Cruzcampo, porfavooor.! Kyyppari poistuu. Teemme havaintoja ympäristöstä ja aika kuluu rattoisasti. Tarjoilija palaa ja pullon kylki selvästi helmeilee. Kyyppari kolauttaa putelin pöytään ja pitkän, kapean lasin viereen. Käsivaraisesti toteamme oikean kylmyyden. Olut valutetaan lasiin kuten olosuhde yhdessä. Pieni hetki ja lasi nostetaan huulille. Huomattavan ylväs senorita purjehtii ohi. Lasi kallistuu ja olut saavuttaa makuhermon. Viesti lähtee matkaan. Makustelua. Vilkaisu senoritan perään. Havainnot oluen mausta kirjataan kuitin taakse kuulakärkikynällä.

Nyt minä totean teille, että baarissa tuo kurja, vetinen lager on maistuvampaa. Ihmismieli on altis ympäristövaikutteille. Kuitenkin on harvinaista, että Lapin Kulta maistuu täyteläiselle, senkin vielä sanon.

Alabaarissa brittiläisnainen vaatii Gin tonicinsa brittiläisellä ginillä. Kas muuten se ei ole juomakelpoista. Sokkotestissä hienopieru ei erota, vaikka gini olis kiinalaista.

Määrän vaikutus: Mallasrannassa herra Äxälle tuodaan kahdeksan nopeasti hotkaistun lonkeron jälkeen tiskivettä, jossa on alkoholijäämiä. Hyvin kelpaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti