keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Juhannuksena: the Beach Boys


Juhannusta pukkaa. Mennään Sohail'in linnaan katsomaan Beach Boys'ia aattoyönä.
Kolme ukkoo on mukana alkuperäiskokoonpanosta. Kai?
Siinä kuppaantuu koko ilta ja puoli yötä. Ei ehditä kokolle!

tiistai 20. kesäkuuta 2017

Tuiki tavallinen supi italialainen

Sanalle tuiki ei löydy etymologista lähdettä. Sehän on erilaatuinen kuin koulutoverini Upin käyttämä supi -siis esim. supi italialainen vrt supi suomalainen. Italialainen ei voi olla supi, mutta suomalainenpa voi ja koira voi. Tuiki voi olla melkein mikä vain -tuiki tärkeä, tuiki tavallinen, tuiki tuiki tähtönen. Löytyyköhän mistään muusta kielestä näin paljon aiheita käsittää väärin, paitsen ehkä sanskriitistä, jossa morsian on pantava. Vai onko se juuri niin. Sanovat ettei sanskriitti ole kieli vaan tapa elää. Onko sanskriitti samanlainen kuin latina: kieli on mutta maata ei.

Se ravintola kirkon kivijalassa. Homma meni alussa hyvin. Baarin ovella odoteltiin, että meille näytetään missäs istut ja palat. No pöytä löytyi. Juotiin alle oluet ja tutkittiin ruokalista ja myöhemmin viinilista. Veljenne otti parsajutun alle ja mummi jotain, joka näkyy kuvassa, vaan en osaa selittää. On keltainen. Sanoo, että mangoa ja ankanmaksaa. Pääruoka oli molemmilla ankanfile. Viiniksi olisin halunnut tätä meidänkylän omaa, josta olen aiemmin kertonut, vaan oli kuulemma loppu. Jos olis ollut mopo, olisin voinut hakea, kun bodega on parin kilsan päässä. En edes ehdottanut. Tilalle se mistä on kuva. Rypäle oli Cabernet Savignon ja vain se. Viini juuri minun makuuni: sametinpehmeä. Suussa hampaat ja viini samaa laatua.
Alkupalat olivat mallillaan. Hienon näköisiä ja maku samaa lajia. Viini ihan just jees. Sitten pöytään räpiköi kaksi ankkaa. Voih!
Tehän tiedätte kuinka vaikea on ankanrinnuspaistotehtävä. Se on vaikea. Keittiömestarini panee fileen nahkapuoli alas kylmälle pannulle, koska nahan alla on joltinenkin kerros ankanrasvaa. Se vaatii sulaakseen oman aikansa ja se on juuri se aika, kun pannu lämpiää ennen kuin aloittaa varsinaisen paistotyön. Ja, ja, ja. Espanjankokki se yrittää räpeltää ankanrinnan ritilällä kuumien hiilien paahteessa. Ei se onnistu. Olis ottanut edes parilan siihen alkuun tai pannun.
Saimme annoksen, jossa oli suolattomia ranskalaisia ja hiiltynyt ankkapala. Ranskalaiset täällä aina tarjotaan ilman suolaa ja kyllä sitä osaa siihen itsekin laittaa. Jos muistaa, eikä vaan ihmettele mauttomuutta. Sormisuolankorviketta laittavat kyllä kaikkialle muttei pottuihin. Se ankka oli päältä hiiltynyt mustaksi. Toinen puoli, jossa on nahka ja rasva, oli kullankeltainen ja rasva ei tietenkään ollut sulanut lain. Pyydettiin roseena ja olihan se. Oli siinä myös kaikki muut olomuodot. Hyvää se ei kuitenkaan ollut.
Asian tiimoilta taitettiin peistä hovimestarin kanssa. Kielimuuri oli melkoinen ja toisaalta kummallakin osapuolella tarve tulla ymmärretyksi. Hovi kaiketi ihmetteli miksi puolet oli syöty, ehkä? Kertoi, että se oli rosee. Me ei pidetty hiilestä ja siitä, että rasva oli sitkeänä kerroksena nahan alla, eikä sulanut paiston aikana. Hovi luovutti ja me. Laskussa ei ollut ankkoja.
Paikka oli kyllä ilmapiiriltään tasokkaan oloinen ja olihan kaikki ankkaa lukuunottamatta jees. Kävi vähän sääliksi kokkiparkaa. Se ovenpielessä tiiraili, kun me hovin kanssa vaihdettiin mielipiteitä. Melko hintava paikka espanjalaisen mittapuun mukaan. Suomalaisittain olisi ollut halpa.
Mikähän se mittapuu on? Minkä näköinen?





perjantai 16. kesäkuuta 2017

Cuántos grados

Suomesta turisti tunkee Costa de Sol'iin pakoon kylmää. Madridista, Cordobasta ja tuosta keskustan ylängöltä yleensä, väki tulee rannikolle, koska siellä on viileämpi. Nyt meilläkin on täällä vuorilla muutaman asteen kuumempaa kuin Fuengirolassa. Fuengirola 28, Madrid 35, Córdoba 40, Malaga 28, Alora 33, että tämmösiä on kelit täällä.
Jos on heikko lämmönsietokyky kannattaa välttää ulkoilmaa ja tyytyä kellaripubin viileyteen ja kylmään kaljaan.

Pauli sano jonkun kehuneen Alorassa ravintolaa kirkon kupeessa. Me sitä etsittiin ja toisenkin kerran. Ei löytynyt, mutta... ans olla kiersin sen pikkuruisen kirkon aivan siinä keskustassa. Mäkee alas ja siinä se möllötti. Ovi ja päällä kyltti, joka kertoi raflan nimen, jota en nyt muista. Lähtökohtaisesti olimme tutkineet vallan väärää kirkkoa. Tämä on sellainen piskuinen kirkkonen.
Tänään sitten mennään testaan. Joskus puoli ysin kohdalla aurinko alkaa painua vuorten taa ja on mahdollista patikoida kylille. Pitää ottaa tölkki olutta matkaan, kas nesteytys näissä vaativissa olosuhteissa on tuiki tärkeää. Mitä muutoin tuo tuikin etymologia on?
 Veljenne aikoinaan kertoo arvionsa kivijalkaravintolasta.

Sääennuste on varsin yksitoikkoinen. 

torstai 8. kesäkuuta 2017

Kohta me tullaan...

 Vasemmisto ja oikeisto tulee,
mutta sipilä jää kotiin, keskusta on
Ques-Kusta! 
Nuoriso -kysyin mummilta ikiä, oli ymmällä- tulee meille heinäkuun puolessa. Norjalainen punanokka lennättää. Lapsi pannaan kyytiin VIP-muodossa. Lentoemo pitää erityishuolta lapsosista ja  velottaa 40€/naama/suunta. Jos on sopiva ajankohta, aikuinen melkis tulee mukana sillä rahalla. Norjalaiset käyttää topinkia, mutta nyt sais kuski olla muu kuin Juuhau...k. On arvokas kuorma. Vaari on sentään tämänpäivän aleksiskivi ja mummi sukunimikaima!

Muutto lähestyy. Ollaan tehty alkupakkaustoimia. Kirjat on laatikoissa ja koristeasineitä pyyhkeisiin on kääräisty. Pakettiauto on tilattu ja kuski meren takaa. Hoo-Deen aion ajaa perille. Jos joku haluaa hyvän mopon tulee vaan täältä hakeen. Kiva ajaa kotiin. Saa äkkiä viistonnia lisää mittariin ja ranteisiin ruista, kun roikkuu sarvissa. On edullinen!

Luin tänään opasteita tuleville kirjailijoille: pitää olla fonttikoko 12 ja riviväli 1,5, jos lähettää esimerkiksi kilpakirjoitukseen tai haluaa mittailla kirjoitetun määrää liuskoina.  Muunsin PC'llä tuohon muotoon ja liuskoja tuli 93. Jenkit mittailee sanojen määrää, mutta niillä kaikki kirjoitetaan erikseen, you see, sinä meri. 
Tarina etenee niin, että hyvinkin tulee samanverta lisää. Pari sivuhenkilöö on nyt Espanjassa eli kirjoitan tarinaa näiltä seuduilta. Se kohta, jossa mentiin Neuvostoliitossa piti vetää ihan hilseestä, nyt on tutut maisemat. Tänään tuli taas muutama liuska lisää. Koskahan noi Naakan-yliopiston äikänopet lähtee raittiuskilpakirjoituksiin mukaan!? Olkaa huoleti, ei tartte hienostella ja kaikki voi mainita ihan nimeltä. Veljellenne ei oikein noi pilkut ja yhdyssanat ole ikinä auenneet. Nykyään kirjoitan paljon enemmän yhteen ja pilkkuja jätän jopa ettäs-sanan edestä vallan pois. Vähän pelottaa, mitä Ulla sanoo? Jos joskus haen vielä virkaa, se on kansanhuoltoministeriönpolttoaineosatontoimistonpäällikönapulaisenviransijaisuus ja eihän se edes ollut virka, vaan sijaisuus.  

perjantai 2. kesäkuuta 2017

Enkeli Guaro

Käytiin Massimon -kiinteistövälittäjä- kanssa suunnittelemassa huonekalujen siirtorulettia. Massimo, tuo veijari, vei meidät lähibaariin ja tarjosi tunteita viilentävän oluthetken! Kaikki tuntuu olevan ok. Mitä se täällä tarkoittaa, on vielä arvoitus.
Englantilaiset pelkäävät EU-eroa. Sosiaaliturva katoaa britiltä, kun ei ole enää eeuulainen. Opiskelija, joka on opiskellut euroopassa, pyrkii saarelle yliopistoon ulkomaalaisena. Kaikkee se teettää, ero! Myyvät nyt mökkejään täällä ja jäävät vuokralle. Mökkejä saa halvalla ja vuokramarkkinoilla on ahdasta. Talot menevät halvalla.
Maailman hienoin enkelikuoro on Edgar Brougdon band'in biisissä Night Over Roof Tops: Ladybirds.
Kuuntele ja nauti: How far are we from dying, is it nearly at an end? -komeeta.
Tuli vaan tosta Guaro sanasta, joka on niin lähellä Kuoro sanaa ja toisaalta vanhuksen lähitulevaisuuden mietteitä. Ensin sata ja siitä vuosi kerrallaan. Ties monennenko kerran!
Guarossa on tämä talo:
Uima-allas on syvä molemmista päistä.



Ruokailuhuone ja vasurilla olkkari.
Komee terassi
Katos ja marmoripöytä.