keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Musikaalisävelmiä



Diana kerran mummille kertoi, että tuttu oopperalaulaja tulee poikkeen Marbellaan. Mennäänkö kuunteleen? Mummi oli lähdössä heti kohta. Diana hommas liput ja me ei sen enempää kyselty mikä on meininki. Tämä Mike Sterling on jollain lailla Dianan ja Gurneyn tuttu ja oli herralla pari daamia mukana. Kiertävät maailmaa tällä kokoonpanolla, kun muilta töiltään ehtivät.
Esiintyivät ravintolan musiikkisalissa Avanto Events, la Cala de Mijas'issa.
Erinomaisen ammattitaitoinen ryhmä. Outoa, en tuntenut myötähäpeää kertaakaan. Encore'na vetäsivät mummin mieliks Queen'ia.

Puhelimella näppäsin videonpätkän ja samassa oli muisti täynnä. Sen paremmin editoimatta laitoin sen tohon alle.




perjantai 9. maaliskuuta 2018

Kirjallisia huomioita

Kaikenlaista kirjallisuutta nautiskeleva eläkeläinen, veljenne, kiinnostui espanjalaisesta kirjallisuudesta ja se lienee johtunut asuinpaikasta. Olin aikoinaan lukenut don Quiotten, mutta siinä se sitten oli, espanjalaiset kirjat. Olin odottanut rämpimistä raskaan kirjallisuuden suossa, kas olin ennakkoluuloinen. Kaikki te, jotka luette ruotsalaisia dekkareita ja amerikkalaisia best seller’eitä sekä yritätte pidättää aina silloin tällöin itsellenne mahdollisuuden kotimaiselle, uudelle ja vanhalle, huomaatte, että espanjalainen virkistää ja koukuttaa. Pitää lukea yömyöhään ja sammuttaa valot vasta kun kirja on jo pari kertaa kopsahtanut nukahtaneen rinnuksille.

Ensin osui kohdalle Ildefonso Falcones’in Meren katedraali. Meren Pyhän Marian Katedraalin rakentamisen ympärille koottu kertomus yhden miehen sodasta, vastaan sen aikaista maailmaa maaorjineen ja kartanonherroineen, inkvisition varjossa. Se luo masentavan kehyksen verrattuna tämän päivän vaikkapa poliittiseen näpertelyyn. No, Sipilähän on pelle ja olisi ollut päätön hetkessä 1300-luvun Espanjassa. Ilmeisen tarkkaan on Ildefonso lähteensä tutkinut ja tuntuu tarina uskottavalta. Jottei lukija aivan masennu, kirjailija tiputtelee pikku piristyksiä sinne tänne. Nyt kun olen tunnustautunut Falcones-fani, pitää poiketa kirkolla, kun seuraavan kerran Barcelonassa poikkee, veljenne ja mummi.

Fuengirolassa on kirjakauppa, Hemingway, jota pyörittää suomalainen pariskunta. Kirjat on suomenkielisiä sanotaan kahdeksankymmenprosenttisesti. Ukko vieläpä lukee ahkerasti ja saatanallisesti ujuttaa veljenne matkaan pari, jopa viisi kirjaa per käynti. Falconesista kauppiaalle kerroin ja lähteissä oli mukana Carlos Ruiz Zafon’in Tuulen Varjo. Lisää espanjalaista, hyvää lukemista, sanoi kauppias.
Hiukan oli vaikea päästä sisään ja tuntui raskaalta. Luin kuitenkin eteenpäin ja maailma alkoi kirkastua. Kohta oli ajatus, että tätä pitää saada lisää. Mummikin luki Tuulen Varjon ja oli koukussa. Zafon on siitä mainio veijari, että on kirjoittanut neljä teosta tämän teeman ympärille: Tuulen Varjo, Enkeli Peli, Taivaan Vanki ja Henkien Labyrintti.
Kirjat voi lukea tuossa järjestyksessä, niin teki veljenne. Aikajana on Francon hallussa, sisällisodasta kuuskytluvun puoliväliin, noin. Veljellänne on Henkien Labyrintti meneillään eikä pidä kiirehti, vaan naatiskella. Eli ajassa voidaan liikkua vielä laajemmalti. Kaikki kirjat voi lukea myös yksittäin, mutta jää paljosta paitsi jos vain yhden lukee. Ajassa teokset menevät lomittain ja ikäänkuin selittävät toisiaan. Tarina saattaa muuttua, jos lukee kirjat eri järjestyksessä? Jännää, kuka kokeilee? Kun saan tuon viimeisen luettua, aion lukea Tuulen Varjon uudelleen ja luulenpa, että se on kokonaan toisenlainen kuin ensimmäisellä lukemalla.
Henkilöt ovat mainioita, varsinniin Fermin, joka on mestarillinen sanaseppo. Nousee veljenne suosikiksi, päähenkilöksi.
Francon aika Espanjassa ei ollut tavallisen kansan juhlaa. Monissa kohdin meno on synkkää, mutta toivo elää.

Veljenne on kovin ylpeä itsestään, kun sai teoksensa viimeisen sanan naputeltua. Tarina on siinä, mutta ei valmis. Alku pitää muuttaa loppuun sopivaksi. Kun veljenne aloitti, ei ollut harmainta hajua kuinka lopettaa. Alku ei oikein istu kokonaisuuteen ja vaatii uudelleenarvioinnin. Alli on ansainnut uuden alun.
 Outo on teos, mutta niin on tekijäkin?

tiistai 6. maaliskuuta 2018

Estepona Selwo Aventura




Mia, Topi, Jerry ja Janna käytettiin tutustumassa vangittuihin villieläimiin Esteponan Selwo Aventurassa. Meiltä on matkaa kohteeseen vain reilu 50km. Lyhyemmän matkan päästä löytyy Fuengirolan Bio Park, joka on paljon pienempi ja siistimpi. Kalliita ovat molemmat. Selwo maksoi neljältä aikuiselta ja kahdelta lapselta 182€ sisältäen safarin. Safari ei ollut hintansa väärtti: tunti auton lavalla, keskellä tarhaa? Kävellenkin näkee kaiken mikä on sen arvoista. Alue on tosin laaja, jotta kävelemistä piisaa. Viisi tuntia hurahti meillä. Lapset tykkäs, vanhus oli varovaisen pettynyt.

Lauma villejä (homo sapiens)
menossa katsomaan toisia.

Gebardi, tuttu Kummelista. Kun tulee nälkä, juoksee kiinni
saaliin. Keikoista puolet onnistuu.

Villiaasi. Saisiko vaaleissa enemmän
ääniä kuin Sipilä. Olisko viisaampi?

Jonkinlainen pässi. Hallitukseen
sopii sekin. Puolustusministeri?

Valpas olemus, selvästi
epäpoliittinen.

Riikinkukko. 

Mummi uskalsi koskettaa

ja muut perässä.

Muinaisjäänne: karvainen luupäälintu. 

Onko tämä sihteerilintu?

Ilmeistä päätellen oli kivaa.

Tämä eläin kärsii korkeasta
verenpaineesta.

Haluan lisää heiniä!

Korppikotkia

Janna oli otettu, kun apinat teki itsensä tykö.